Project omschrijving

Mijn 8 tips voor meer zelfvertrouwen

Mensen vragen weleens of ik nooit onzeker ben, nou zeker wel! Op het podium en social media kom ik misschien zelfverzekerd over, maar ik heb soms ook momenten dat ik aan mezelf twijfel. Ik vraag me dan af of ik dingen wel kan, of mensen dat wel interessant vinden of ik kan maar niet beslissen wat ik aan moet, omdat ik niks echt leuk vind staan. Vooral rondom de menstruatie komen die momenten van twijfel en onzekerheid, maar ook dan heb ik optredens of presentaties gepland staan die ik gewoon moet doen. Ik voel me dan alsof ik onder een kleedje wil liggen, maar moet voor 20.000 man optreden, hoe dan?! Gelukkig is het de laatste jaren veel minder geworden en weet ik er beter mee om te gaan. Ik weet altijd weer hoe ik me beter kan voelen om vol zelfvertrouwen te doen wat ik moet en ook wil doen.

Aangezien je hormonen effect hebben op je gevoel, gedachtes en gedrag en je die vanuit je lifestyle kan beïnvloeden, is het belangrijk hoe je eet, beweegt, ontspant. En dat zijn allemaal dingen die je redelijk makkelijk kan veranderen. Het vergt wat discipline en doorzettingsvermogen, maar dan zal je al een verschil kunnen ervaren.

Maar ook je manier van denken is super belangrijk. Vaak leven we met (onterechte) overtuigingen over onszelf, zoals bijvoorbeeld dat we iets niet kunnen, nou eenmaal niet de slimste zijn, te dik zijn of gekke eigenschappen of uiterlijkheden hebben. We kunnen onszelf totaal anders zien dan hoe anderen ons zien, maar wat ze ook zeggen, we geloven het vaak niet. Deze overtuigingen en het bijbehorende gedrag komen vanuit je onderbewuste en daarom is het belangrijk om die te herprogrammeren.

Hoe ik dat doe, ga ik nu met je delen: Mijn 8 tips voor meer zelfvertrouwen.

1. Vaak worden we op jonge leeftijd gericht op wat we minder goed kunnen, daar moeten we vooral aan werken en veel aandacht aan besteden, om toch een goed cijfer te kunnen halen. Maar je kan je beter richten op wat je goed kan en leuk vindt. Wat zijn jouw sterke punten? Waar blink jij in uit en wat vind je leuk om te doen? Die dingen zullen je weinig moeite en energie kosten en juist energie geven. Ze geven je een goed gevoel in plaats van een slecht gevoel.

Vaak vinden mensen het gek om over zichzelf te zeggen dat ze ergens goed in zijn, ik had dat zelf ook altijd. Ik weet nog goed dat ik tijdens een interview voor het televisieprogramma ‘Idols’ moest zeggen waarom ik de winnaar, oftewel Idol, moest worden. Ik vond dat super lastig en begon een beetje te stotteren dat ik het niet wist. Als iemand zegt dat hij/zij iets goed kan, wordt dat gauw als opscheppen gezien oftewel negatief, terwijl het juist mooi is als iemand dat van zichzelf vindt.

Schrijf daarom jouw positieve punten op.
Voorbeelden zijn: Ik ben oplossingsgericht, creatief, grappig, sportief, technisch en sociaal.
Als je het lastig vindt om dat over jezelf te zeggen, kan je het ook in een zin verwerken zoals:

 • –  Mensen moeten vaak om mij lachen
 • –  Ik vind het leuk om teksten te schrijven/muziek te maken/ video’s te bewerken
 • –  Ik ben snel/lening/goed in voetbal/tennis/zwemmen
 • –  Ik denk vaak out of the box en kom op goede ideeën.
 • –  Ik ben goed met computersJe zou ook de 5 mensen die het meest dichtbij jou staan kunnen vragen om 5 positieve eigenschappen van jou te benoemen. Let op, vertel erbij dat het alleen 5 positieve eigenschappen mogen zijn, sommige mensen zijn namelijk vooral gericht op negativiteit en willen dus graag kritiek met je delen en dat willen we nu juist niet.
 1. Waar je aandacht en focus heen gaat groeit en helaas gebruiken we dit vaak verkeerd. We richten ons op onze neus, billen, borsten, lippen, ogen, moedervlek, rimpel die we minder mooi vinden en het gaat een steeds grotere rol spelen. Terwijl we de rest van ons lichaam wel mooi vinden of op z’n minst werkt het lichaam verder goed. Wat wat je ook vindt dat er mis aan is, het zorgt er tenslotte voor dat je kan leven, lopen, proeven, eten of ruiken.Schrijf 5 lichaamsdelen op waar je iets positiefs over kan zeggen, iets dat je mooi vindt of wat goed werkt zoals: Ik ben blij met mijn benen, waardoor ik van A naar B kan of ik ben blij met mijn ogen waarmee ik de wereld kan waarnemen, ik vind mijn ogen mooi, ik vind dat ik mooie handen heb. Het werkt nog beter als je het tegen jezelf zegt in de spiegel. Het voelt in het begin een beetje onwennig, maar dat wordt steeds minder. Het gaat om het overtuigen van je onderbewuste en dat werkt goed als je het dagelijks hardop zegt.
 2. Stel je hebt een toets gedaan en hebt een 6 gehaald, dan betekend het dat je meer dan de helft goed had, toch focussen we ons vaak vooral op wat we niet we niet goed hadden. Of je doet een presentatie en je bent wat vergeten te zeggen. Of we balen dat we dat gesprek niet goed hebben gedaan, iemand zijn vergeten te feliciteren, een boodschap zijn vergeten te halen, niet hebben gesport, niet gezond hebben gegeten etc. Maar onze focus gaat daardoor naar het negatieve i.p.v. het positieve, waardoor je gehele dag anders ingekleurd wordt. Geef jezelf dagelijks 3 complimenten voor

page2image3613015088

wat je wél goed hebt gedaan. Dat kan van alles zijn en je zal merken dat je er steeds beter in wordt om je lijstje te maken. Uiteraard mag je ook meer dan 3 dingen opschrijven ;)

 1. Ga bewegen. Als je beweegt maak je dopamine, endorfine en serotonine aan, wat ook wel je feel-good stofjes worden genoemd. Ze zorgen ervoor dat je je beter gaat voelen en minder last hebt van onzekerheid. Denk aan een wandeling, joggen, yogales of korte work-out.Nog beter, doe aan krachttraining. Wanneer je spiermassa groeit, stijgt ook je testosteron en dat zorgt voor meer zelfvertrouwen.
 2. Veel vrouwen hebben rondom de menstuatie chocola-cravings. Toch is het vaak niet de chocola waar we behoefte aan hebben, maar de magnesium in chocola. Als je vervolgens melkchocolade eet, waar weinig magnesium in zit, houd je die trek maar krijg je wel veel suikers binnen die juist nog meer mineralen roven van je lichaam. Je kan beter kiezen voor groente zoals broccoli of spinazie of een handje noten. Groentes bevatten ook veel vezels en die hebben een positief effect op je darmen. En dat is belangrijk aangezien sorotonine, je gelukshormoon die zorgt voor meer zelfvertouwen, voor 90% in de darmen wordt gemaakt.
 3. Maak je mooi. Hoewel je je niet zo voelt en het liefst onder een dekentje wilt zitten, ga juist even douchen en jezelf verzorgen. Lekker insmeren en als je dat fijn vindt wat make-up opdoen en je haar mooi doen. Doe iets aan waar je je comfortabel in voelt, maar wat wel mooi staat zoals bijvoorbeeld een zwart jurkje of kleurrijke max-dress.
 4. Vergelijk jezelf niet. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Jij bent jij en dát is jouw kracht. Het gras bij de buren lijkt altijd groener, maar ieder huisje heeft zijn kruisje. Haha gelijk twee mooie gezegdes gedaan ;). Ga ook niet op social media. Je zal daar voornamelijk foto’s vinden van de mooiste en leukste momenten van iedereen, welke misschien nog bewerkt zijn ook. De kans is groot dat het je meer onzeker laat voelen.
 5. Trek je minder aan van meningen. Het is goed om te luisteren naar wat mensen zeggen, maar hou in gedachte dat ze altijd vanuit hunzelf praten met hun eigen motieven. Jaloezie, afgunst, onzekerheid of schaamte kunnen invloed hebben op hun mening of opmerking, waardoor het niet objectief is. Blijf bij jezelf en filter de boodschap uit wat mensen zeggen en kijk of je daar iets mee moet doen of niet.

Bij al deze dingen is het belangrijk dat je je bewust bent van wat er speelt. Waarom voel je je onzeker, wanneer voel dat je vooral en hoe kan je ermee om gaan voordat het je dag teveel beïnvloed. Het is namelijk heel makkelijk om jezelf te misleiden en afspraken, plannen, dromen uit te stellen of af te zeggen omdat je zogenaamd toch niet wilde, te moe was of te laat was, terwijl het eigenlijk kwam door onzekerheid. Als je mindful bent, ben je je bewust van wat er speelt, hoe je je voelt en waarom je dingen doet of juist laat. Daardoor sta je aan

het roer van je leven en kan je zelf bepalen welke kant je op gaat in plaats van dat je je laat leiden door angst en onzekerheid.

Met State of Mind Network willen wij mensen in hun kracht zetten, zodat ze optimaal kunnen genieten van het leven. Vind je het leuk om een keer aanwezig te zijn bij een van onze trainingen of retreats, dan ben je van harte welkom.

Ik hoop dat de tips van deze blog je zullen helpen. Heel veel succes! NO ONE IS YOU AND THAT’S YOUR POWER!
Vanuit liefde,

Li-Ann
State of Mind Network