Project omschrijving

Waar ik tegenaan liep als startende ondernemer

Geloof mij, waar ik nu sta is niet zonder slag of stoot gegaan. Ondernemen is echt niet altijd makkelijk. Je werk houdt nooit op, je moet beslissingen en risico’s nemen, kwetsbaar durven zijn en in jezelf geloven. Waar iedereen rechts gaat, moet jij soms links en ook al willen mensen je er vanaf praten, je moet je plan blijven volgen. Oké, ik zei dat ondernemen niet altijd makkelijk is, maar eigenlijk is het soms gewoon heel moeilijk haha. Maar, tegelijkertijd is het het leukste dat er is en ben ik ontzettend blij dat ik de keuze heb gemaakt. Ik geloof niet dat ik ooit nog terug ga naar een baan in loondienst. Misschien ken je die quote wel “If you love your job, you don’t work a day in your life”. Ik kan uren werken zonder het gevoel te hebben dat ik heb gewerkt. Het is mijn passie en ik vind het super leuk om te doen. Tegelijkertijd heb ik de vrijheid om zelf mijn uren in te delen en alleen de dingen te doen die ik wil doen.

Ik spreek veel mensen die ook voor zichzelf willen beginnen of net zijn begonnen en die tegen dezelfde dingen oplopen als ik heb gedaan. Om die reden schrijf ik deze blog en hopelijk helpen de tips om je droom uit te kunnen laten komen!

Waar ik tegenaan liep als startende ondernemer:

 1. Twijfelen aan jezelf. Ben je bang dat anderen beter zijn dan jij? Misschien is dat wel zo, maar dat maakt helemaal niet uit. Jij bent jij en dat is jouw kracht. Denk maar aan de hamburger van Mac Donalds, die echt niet de lekkerste is, maar wel het meest wordt verkocht ;)
 2. Ik ben er nog niet klaar voor. Je zal er nooit helemaal klaar voor zijn, dus als je op het juiste moment wacht dan start je noot. Begin en vanaf daar ga je verder werken.
  “The more you know, you more you know you don’t know”. Ik ervaar dat elke keer weer en weet daarom dat ik nooit alles ga weten. Blijf gewoon opleidingen volgen, boeken lezen en praten met experts, zodat je blijft groeien in je kennis en kunde.
 3. Kritiek van anderen. Er zullen altijd mensen zijn die kritiek hebben. Luister ernaar zonder oordeel en kijk of je er wat uit kan halen. Vaak kan je er namelijk wel wat van leren. Bedank diegene en kijk wat je ermee doet. Let op! Soms kunnen mensen uit jaloezie je proberen van je plannen af te halen, omdat ze het zelf ook wel zouden willen, maar niet durven. Dat jij wel je dromen najaagt en groeit kan bij hun een pijnpunt raken, waardoor ze jou ook klein willen houden. Bedenk dan dat het niet over jou gaat, maar alles te maken heeft met hunzelf. Laat het je dus niet teveel raken en zeker niet demotiveren.
 1. Ik durf niet. Ja, ondernemen is jezelf laten zien en kwetsbaar zijn. Mensen vinden je idee goed of niet en dat terwijl jij er zoveel passie en energie in hebt gestopt. Richt je op de mensen die het wel leuk vinden, want je zal nooit iedereen tevreden kunnen maken.
 2. Welke beslissing is de juiste? Veel is nieuw en weet je gewoon nog niet. Probeer en leer. Kijk wat werkt en wat niet. Zolang je het niet ziet als falen, maar als een leermoment is het altijd een positieve uitkomst.
 3. Het is nog niet perfect. Het zal nooit perfect zijn. Goed = goed! I know, dit vind ik ook altijd lastig, maar als je streeft naar perfectie zal je het nooit naar buiten brengen.
 4. Het is zoveel. Ja, een website, social media accounts, flyers, advertenties, er gaat allemaal veel tijd in zitten. Kijk wat je kan uitbesteden of doe een cursus, zodat je zelf weet hoe het moet. Ik vind het fijn om alles zelf te kunnen, dus maak zelf onze website, advertenties en flyers. Ik vind het ook heel leuk om te doen, dus wil het liever niet uitbesteden, maar hou er rekening mee dat behalve het bijhouden ook de cursussen tijd en geld kosten.
 5. Tegenslagen. Belasting, onverwachte kosten, debiteuren, ja helaas zullen die er weleens zijn. Ik heb me altijd erg geïrriteerd over de belastingbonnen en aanslagen en met tegenzin ging ik mijn administratie bijwerken, maar het hoort er nou eenmaal bij. Tegenwoordig zet ik een muziekje aan en neem ik een heerlijke koffie of glas wijn en dan is het helemaal niet meer zo erg haha! Sommige dingen kan je natuurlijk ook uitbesteden, maar uiteraard zijn daar kosten aan verbonden.
 6. Ik heb geen tijd meer voor sporten/ontspannen/partner/kinderen/vrienden. Het is zo verleidelijk om maar door te knallen zonder pauze en zonder naar buiten gaan, maar het is zo belangrijk! Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning, zodat je veel energie houdt, creatief en gemotiveerd blijft. Echt waar, het is heel belangrijk om een goede lifestyle aan te houden en leuke dingen te blijven doen, ook om je onderneming tot een succes te maken.

10. Er is thuis zoveel afleiding. Je hebt een to-do lijst, maar gaat dingen doen die daar niet op staan zoals het huishouden of op social media ‘rondhangen’. Heel herkenbaar! Spreek met jezelf een tijd af en hou je daaraan. Zet je telefoon op vliegtuigstand en zorg dat alle andere afleiding weg is. Misschien werkt het beter als je in een koffietentje gaat zitten, zodat je niet de was kan gaan opvouwen ;)

Ik wens je heel veel succes!
Tijdens ons evenement SuccesPlan 2020 gaan we het er nog verder over hebben hoe je ervoor zorgt dat 2020 jouw succes-jaar wordt. Kijk hier voor meer info: http://bit.ly/SP2020MasterclassWS

Vanuit liefde,

Li-Ann
Trainer bij State of Mind Network