Project omschrijving

Rustgevende yoga-oefeningen

Voordat ik aan yoga deed, rende ik door het leven. Ik wilde zo productief mogelijk zijn, kon heel goed tegen stress, het was nooit teveel, was overtuigd dat ik goed was in multitasken en was tegelijkertijd perfectionist, waardoor ik alles zo goed mogelijk wilde doen. Die dingen bij elkaar is geen goede combi natuurlijk. Het ging heel lang goed, maar uiteindelijk kwam toch die bijl…
Ik zie het zo vaak om mij heen en juist die mensen die alles aankunnen en voldoen aan de omschrijving van mij hierboven, hebben de meeste kans om overspannen te worden of op het krijgen van een burn-out. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het mijn missie geworden om mensen te laten inzien dat rust belangrijk is. Om af en toe even op de pauze knop te drukken, even niks te doen en wat vaak beter voelt: ‘Om op te laden’ ;). Net zoals je telefoon of auto, moet ook jij af en toe opladen om er daarna weer tegenaan te kunnen gaan.

Een van de dingen die je daarbij kan helpen is het doen van yoga.
Yoga werkt erg goed tegen stress. Onder andere door het doen van de verschillende houdingen, de ademhalingstechnieken en het mediteren, wat allemaal bij yoga hoort, kom je tot rust, komen je hormonen in balans, wordt je mind rustig en krijg je weer overzicht. Mocht je veel stress hebben, overspannen zijn, depressieve gevoelens of een burn-out hebben, dan kan yoga ook goed helpen bij je herstel. Maar ook als je beter in slaap wilt vallen en rustiger wilt slapen, dan kan yoga je daarbij helpen.

In deze blog zal ik een paar oefeningen met je doornemen, die je op elk moment van de dag, thuis, op het werk of eventueel onderweg zou kunnen doen (de ene oefening is daar meer geschikt voor dan de ander). Je kan direct al voelen dat je rustiger wordt, wat waarschijnlijk steeds beter gaat als je meer aan de oefeningen gewend raakt.

Ademhalingsoefening

Ik zal beginnen met een pranayama (ademhalingsoefening): Anuloma Viloma – De afwisselende neusademhaling. Deze oefening werkt ontspannend, is goed voor de concentratie, brengt je in het nu, harmoniseert het zenuwstelsel en brengt de activiteit van beide hersenhelfte in balans.

  • §  Breng je rechterhand in vishnu mudra: wijs- en middelvinger vouwen naar binnen. Duim, ringvinger en pink steken zoveel mogelijk uit.
  • §  Sluit met je rechterduim je rechterneusgat af en adem in 4 tellen in via je linker neusgat.
  • §  Sluit met je ringvinger je linker neusgat af en adem in 6 tellen uit door je rechterneusgat.
  • §  Adem in 4 tellen in door je rechterneusgat, sluit het rechterneusgat af met je duim.
  • §  Adem in 6 tellen uit door je linker neusgat en ga zo door.Yogahoudingen die je kunnen helpen ontspannen

    In je nek en schouders kan veel spanning zitten, dat kan komen door bijvoorbeeld stress of een verkeerde houding. We zitten immers veel achter onze computer of voor de tv of in de auto en de meeste mensen zitten niet rechtop. Vanuit die spanning in de rug of nek kan je op verschillende plekken in je lichaam pijn krijgen, maar ook hoofdpijn kan een gevolg zijn. Deze oefeningen kunnen helpen om te ontspannen en spanning los te laten. Ga in lotus of kleermakerszit zitten of rechtop op een kruk of stoel (los van een eventuele leuning). Je mag je ogen, als je dat prettig vindt, sluiten.

page2image3612184208 page2image3612184576

Nek rol

Adem in, op de volgende uitademing breng je je kin naar je borst. Adem in en

draai je hoofd langzaam naar rechts tot je oog boven je schouder is, adem uit en draai langzaam voorlangs naar links tot je linkeroor boven je linker schouder is. Herhaal dit 10x op het tempo van je ademhaling. Daarna kan je heel voorzichtig de hele cirkel rond maken, wees hierbij wel voorzichtig met je nek. Ga niet gelijk tot het maximale, maar doe het in kleine stapjes en luister goed naar je lichaam. Na 5 cirkels doe je hetzelfde tegen de klok in.

Schouder rol

Adem in en rol heel langzaam je schouders naar boven en omhoog, adem uit en rol ze langzaam naar achter en naar beneden. Herhaal dit 10 x op het tempo van je ademhaling. Daarna draai je je schouders de andere kant op.

page3image3611763632 page3image3611764000