Project omschrijving

Yoga-oefeningen voor de ochtend

De ochtend is een heerlijk moment om yoga te gaan doen, je bent nog fris en neutraal, zonder dingen te hebben meegemaakt. Je bent natuurlijk wel nog een beetje stijf, dus het is goed om rustig van start te gaan.

Er zijn ontzettend veel yogahoudingen. In Sanskriet heet een houding een asana. Sommigen asana’s zijn activerend en sommigen zijn juist rustgevend. Afhankelijk van je mood en waar je behoefte aan hebt, bepaal je dus welk soort yoga of welke oefeningen je gaat doen.
Om het even verwarrend te maken, kan een asana meerdere namen hebben. Dat komt doordat verschillende stijlen yoga hun eigen namen aan asana’s hebben gegeven. Voor de duidelijkheid heb ik daarom ook foto’s bij de namen gezet.

Een perfect begin van de dag is de Zonnegroet, welke zoals de naam al vermoed, van origine tijdens de zonsopgang wordt gedaan. De zonnegroet wordt in het Sanskiet ‘Surya Namaskar’ genoemd en in het Engels heet het ‘Sun Salutation’.

Deze reeks van verschillende asana’s is erg bekend en wordt ook veel gedaan als warming-up van verschillende yogalessen. Hoewel de reeks van asana’s ook hierin per yoga stijl kan verschillen, is de basis redelijk gelijk.

De Zonnegroet heeft meerdere werkingen:

 • –  Het vergroot je flexibiliteit, doordat er veel asana’s inzitten die je spierenstretcht.
 • –  Het werkt ontspannend, mede doordat je de asana’s doet op het ritmevan je ademhaling. Je komt daardoor in een flow.
 • –  Het heeft een positief effect op je chakra’s (energiecentrum), dat zorgtvoor een goede doorstroming van energie in je lichaam.
 • –  De bloedsomloop wordt gestimuleerd.
 • –  Je gewrichten, spieren en organen worden gemasseerd en aan het werkgezet, wat een positieve werking heeft.Hoe doe je de Zonnegroet?

  Ik ga stap voor stap elke asana/houding aan je uitleggen en ik benoem de namen in het Sanskriet. Want we zijn natuurlijk echte yogi’s hè ;).

  1. Pranamasana–Bidhoudingofgroethouding

  Sta rechtop, voeten en benen tegen elkaar, zorg dat je voeten en tenen stevig in de grond of mat staan, zodat je een goede balans hebt. Let erop dat je knieën niet op slot staan. Bekken een beetje naar voren gekanteld, je hele lichaam is sterk en rechtop. Je schouders zijn laag en ontspannen. Je armen zijn nog naast je lichaam (deze houding heet Tadasana of berghouding). Tijdens een inademing breng je je armen zijwaarts omhoog en op een uitademing breng je je handen naar beneden, bij elkaar voor je borst.

  Je handen zijn tegen elkaar gedrukt in ‘Namasté’ en de zijkanten van je duimen raken je borst, of eigenlijk je hart.

page2image3611726416

2. Hastauttanasana–Intensearmstrekking