State of Mind, zoals ik die in mijn boeken, workshops en trainingen bedoel, is de staat van je manier van denken. Het is dus niet de manier van denken zelf, maar de staat van die manier. Er zijn namelijk meerdere manieren en interpretaties waarmee je het zou kunnen omschrijven, maar ik houd mij vooral bezig met deze fase van het denkproces.

Zoals je in het plaatje ziet, wordt de staat van je manier van denken bepaalt door de mindset. Een mooie metafoor vind ik altijd die van de bril en de wereld die je ziet door de glazen heen. Hoe beter de glazen zijn afgestemd op wat jij nodig hebt, hoe scherper je zal kunnen zien. Elke vaagheid, onzorgvuldigheid, of kleur in de glazen, zal de wereld op een andere manier tonen. De wereld achter de glazen verandert echter niet echt natuurlijk, het is wat er aan je getoond wordt via de glazen. In deze metafoor kan je de bril, de glazen en ook de apparatuur waar alles mee gemaakt is, vergelijken met de mindset (gereedschapset). Het resultaat hiervan, de manier waarop jij de wereld beleeft, jouw belevingswereld, is dan de state of mind.

Zodra we beseffen dat onze belevingswereld subjectief en niet reëel is, kunnen we hier de voordelen van gaan toepassen. We beseffen dan dat wij zelf creëren en we gaan steeds beter snappen hoe we dat doen. Vanaf dat moment kunnen we dan actief bezig gaan met het hervormen van onze belevingswereld. Zodanig hervormen, dat onze realiteit net zo echt voelt als altijd, alleen voelt die nu vele malen prettiger aan en ben je helemaal thuis. Je bent weer de baas in je eigen leven en snap niet waarom je niet eerder de controle hebt terug genomen.

 

Stacey Seedorf, State of Mind trainer.