Project omschrijving

Last van Blue Monday? Door deze tips voel je je gelijk beter!

Vandaag is het blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Tenminste, dat is de theorie die de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005 heeft bedacht.

De feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn donker en koud, de laatste goede zonnestralen zijn voor veel mensen meer dan 3 maanden geleden, en veel goede voornemens die zijn ingegaan op 1 januari worden lastiger om vol te houden, de volgende vakantie lijkt nog zo ver is…

Het kan er allemaal voor zorgen dat je je in deze tijd van het jaar wat minder vrolijk en energiek voelt. Maar wist je dat je er zelf voor kan zorgen dat je je beter gaat voelen? Voeding, beweging en ontspanning hebben namelijk een direct effect op je hormonen en daardoor ook op je gevoel. Maar ook je manier van denken bepaalt hoe je je voelt! Dus als je aan die dingen wat verandert, dan voel je je direct al gelukkiger!

Hierbij mijn 10 tips om je beter te voelen:

Tip 1: Dankbaarheid

Ga er lekker voor zitten met een kopje thee en maak een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. Waar ben je blij mee en wat maakt je gelukkig? Het kan van alles zijn, van je huis tot je gezondheid, van een mooie bloem tot je partner of van je baan tot je heerlijke kopje thee ;) . Je focust je nu op de positieve dingen in je leven en daardoor zal je je direct beter voelen.

Tip 2: Gezond eten

Je hebt misschien de neiging om makkelijke dingen te eten zoals junkfood, koekjes, chocola en chips, en om meer koffie te drinken dan normaal en

page1image3611776448

alcohol te drinken. Dit soort comfort-voedsel/drinken wordt vaak gezien als een beloning. Echter zal je je door deze voeding vaak juist minder goed gaan voelen. Het is juist voeding die je energie kósten in plaats van géven. Het geeft je een korte piek, maar daarna voel je je juist slechter.

Kies ervoor om jezelf te verwennen met een lekkere verse salade of maak een gezonde soep van bijvoorbeeld broccoli of pompoen en eet als tussendoortje een handje noten of een blokje pure chocolade (minimaal 80% cacao). Gezonde voeding vult je niet alleen, maar voedt je ook, waardoor je je energieker en vrolijker voelt.

Tip 3: Yoga & meditatie

Druk even op de pauze knop en ontspan. Yoga en meditatie verbinden je lichaam en geest, zorgt dat je meer mindful bent, laat de energie door je lichaam stromen, zorgt dat je stresshormonen dalen en je geluks- en ontspanhormonen stijgen. De ademhalingstechnieken brengen je in het moment en maakt je mind rustig. Wat is er nou eigenlijk werkelijk aan de hand? Waarom voel je je depri? Waarschijnlijk krijg je veel meer overzicht en valt alles beter op z’n plek waardoor je je direct beter voelt.

Tip 4: Ga knuffelen

Ow heerlijk toch? Tijdens het knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij, wat je een heel fijn en gelukkig gevoel geeft. Dus pak je partner, vriend(in), vader of moeder, zus of broer of huisdier even lekker vast en knuffelen maar.
Ook kletsen geeft je een goed gevoel, dus spreek gezellig af met een vriend(in) of als dat niet mogelijk is, bel hem/haar dan op. Jullie mogen heel even klagen, maar daarna spreken jullie af om alleen maar over leuke dingen te praten.

Tip 5: Vitamine D

Zonlicht is de grootste bron voor vitamine D, maar in Nederland hebben we maar een paar maanden per jaar dat het zonlicht sterk genoeg is. We slaan in die maanden reserves vitamine D op, maar na 3 maanden (oktober, november en december) zijn we meestal door die voorraad heen. Vitamine D kan helpen om depressieve gevoelens te verminderen, dus reden genoeg om je vitamine D te verhogen. Als je het vandaag niet meer redt om op vakantie te gaan naar de zon ;), dan kan de zonnebank je ook helpen. Let wel op dat de zonnestudio is aangesloten bij

Omdat de zonnebank ook negatieve effecten heeft, adviseer ik je om maar een enkele keer per jaar te zonnen onder de zonnebank.

Samenwerking Verantwoord Zonnen, zodat je weet dat de

page2image3612187248

banken veilig zijn.

page2image3612190128

Je kan vitamine D ook als supplement slikken. Wel zo makkelijk en iets wat je het hele jaar door veilig kan doen. Klik hier voor meer informatie: http://bit.ly/SuppAlgSOB

Tip 6: Lach!

Kijk een lachfilm, zoek grappige filmpjes op op YouTube en lach met je vrienden of collega’s. Je kan ook naar wildvreemden op straat glimlachen en je zal zien dat (de meeste mensen) teruglachen en er een hele positieve sfeer ontstaat. Als je lacht, maak je het feel-good-hormoon endorfine aan, zelfs wanneer je gaat neplachen voor de spiegel!

Tip 7: Wandelen

Maak lekker even een wandeling buiten. De frisse lucht zal je gelijk al goed doen. Het is ook goed om even een pauze in te lassen en afstand te nemen van je werk. Gewoon even niks: me-timeJ

Tip 8: Muziek

Er zijn heel veel onderzoeken die aantonen dat muziek helpt tegen depressie. Door het luisteren naar muziek die je mooi of leuk vindt, maar je het feel-good- hormoon oxytocine aan, dus zet je favo muziek aan en zing en dans lekker mee! Het mag uiteraard ook muziek van Twenty 4 Seven zijn ;)

Tip 9: Sporten

In een depressieve bui maakt je lichaam stresshormonen aan zoals Cortisol. Wanneer je een half uur intensief gaat bewegen, maakt je lichaam geluktsstofjes aan zoals dopanine, endorfine en serotonine, waardoor de stresshormonen dalen. Je voelt je daardoor vrolijker en gelukkigerJ. Dus hardlopen, touwtjespringen of een HITT-training volgen van YouTube midden in je woonkamer en je voelt je direct beter.

Tip 10: Verwen jezelf

Neem lekker een lang bad met lekker ruikende olie of een douche en smeer je daarna lekker in met je favo bodylotion. Doe daarna lekker een gezichtsmasker op en genieten maar. Of je kan lekker een massage nemen of naar de spa. Doe waar jij zin in hebt en waarvan je ontspannen en blij van wordt.

Bonustip: Wees Mindful

Het is niet erg dat je je goede voornemens nog niet hebt gehaald. Het is vallen en opstaan in het leven en dat zal ook zo gaan met je goede voornemens. Soms

page3image3613542560

zit je er helemaal lekker in en het volgende moment ben je het helemaal kwijt. Evalueer wat er is gebeurd, leer ervan en pak het weer op.
Mindfulness is bij al deze tips de sleutel. Het maakt je bewust van jezelf en de keuzes die je maakt en zorgt ervoor dat je zelf aan het roer van jouw leven komt te staan.

Wij geven Mindfulness retreats en hebben een online training waarin wij uitleggen wat Mindfulness inhoudt en waarin wij verschillende Mindfulness oefeningen zullen doen zoals mediteren, ademhalingsoefeningen, yoga, mindful eten en mindful wandelen.

Dus lukt het je niet alleen, dan helpen wij je er heel graag bij, zodat je wél je doelen zult halen, je je gelukkig voelt en het optimale uit jezelf en uit je leven kan halen.
De Mindfulness retreats zijn in juni en augustus waarbij nog wat plekjes vrij zijn. Kijk hier voor meer informatie: http://bit.ly/MindfulnessRetreatWS

Wil je liever de online training volgen, meld je dan hier aan:

http://bit.ly/MindfulnessOnlineTraining

Heel veel succes! Vanuit Liefde,

Li-Ann
State of Mind Network