Wat is het WONDER van WAAROM?

WAAROM is het toch zo lastig om te begrijpen hoe we keuzes maken? Het lijkt zo simpel: er is een situatie en je besluit het een of het ander, klaar! Ja in principe zou het zo moeten werken inderdaad. En toch blijken we in de praktijk meesters in misleiding te zijn. En dat begint bij zelfmisleiding. Dit maakt het allemaal wel erg ingewikkeld, want als wij onszelf al niet begrijpen, hoe kan een ander ons dan begrijpen? En als een ander ons niet begrijpt, hoe kunnen we dan goed samenwerken of samenleven? Los hiervan kunnen we ons ook afvragen hoe we de keuzes van de ander zouden moeten interpreteren, want de kans is groot dat die zichzelf ook misleidt. En dan heb ik het nog niet over de dynamiek die hierdoor ontstaat binnen een groep.

Daarom is het goed om te beginnen bij jezelf. Want ik kan je nu vast verklappen: Hoe beter je jezelf begrijpt, hoe meer je van de wereld om je heen zal begrijpen. Je zal zoveel meer inzicht krijgen in WAAROM jij bent zoals je bent, doet wat je doet en laat wat je laat. Hierdoor zal je ook meer inzicht krijgen in WAAROM alles om je heen is zoals het is en waarom de mensen in je omgeving zijn zoals ze zijn. En als je dit alles beter gaat begrijpen, zal je alles ook anders gaan zien en zal het lijken alsof je met je nieuwe perceptie, helemaal zelf, een andere wereld schept. Niet alleen hoe je over jezelf denkt, maar werkelijk alles om je heen lijk je hiermee anders te kunnen maken. De ‘maakbaarheid’ van jouw realiteit wordt je opeens duidelijk, althans je wordt je hier opeens van bewust. De nieuwe wereld die voor je opengaat is namelijk net zo maakbaar is als dat het altijd geweest is. Hier was je je alleen niet zo van bewust. Vanaf nu ga jij die wereld wel, helemaal zelf, bewust ‘maken’, je gaat bewust creëren. De enige reden waarom je in jouw eigen wereld vanaf nu de mooiste rol zal gaan spelen, is omdat je gaat begrijpen WAAROM het tot nu toe was zoals het was. Die antwoorden zullen je alle tools aanreiken die je nodig hebt om te creëren. Ik weet het, het klinkt als een wonder. En dat is het ook…

Afbeeldingsresultaat voor w logo

Als we eenmaal de verantwoordelijkheid nemen voor onze huidige situatie door te beseffen dat die het logische resultaat is van onze eigen keuzes, staan we aan het begin van onze autonomie. Als we vervolgens beslissen dat we voortaan andere keuzes gaan maken, zodat we andere resultaten krijgen, zijn we alweer een grote stap verder. Maar het echte wonder vinden we in WAAROM je tot nu toe juist díe keuzes gemaakt hebt. Het startpunt van de analyse zit dus iets dieper, bij de wortel van het gedrag en dus bij de eerste trigger van elke keuze. Dat geeft zelfkennis. Want als kennis macht is, is zelf-kennis de sleutel tot jouw persoonlijke geluk en succes!

Het wonderlijke van de waarom-vraag is dat het alle antwoorden geeft die we nodig hebben om zelfs de meest diepliggende vragen en dilemma’s te beantwoorden. Het geeft als het ware de sleutels tot de gereedschapskist waar de tools in zitten om elk gebrek te repareren, zowel zakelijk als privé en zowel fysiek als mentaal. Het repareren gaat vervolgens zo snel en makkelijk, dat je je af zal vragen WAAROM je je niet eerder deze vraag gesteld hebt. De reis naar binnen en de route die je af zal leggen als je eenmaal binnen bent, zal vol verbazing en avontuur blijken te zijn. De eenheid die je met jezelf zal ervaren is er een die je gevoelsmatig zal herkennen omdat je daar al eerder bent geweest, in je jongste kinderjaren. De druk van het leven zal als een zijden deken van je afglijden en je zal je constant in je kracht bevinden. Veel ongeschreven en onuitgesproken wetten, regels en principes, die je voor jezelf gesteld hebt, zullen niet meer gelden en dat zal je ervaren als een bevrijding. Zodra je niet langer vastgeketend zit aan illusies, routines, herinneringen, twijfels, onzekerheden, overtuigingen en dogma’s, zal je merken dat het leven vanuit je eigen centrum het aller makkelijkste is en je vanzelf brengt naar waar je hoort te zijn. Een compleet nieuwe belevingswereld met andere regels, wetten en principes. Je ultieme geluk en succes is vanaf hier niet meer dan een keuze, een eigen keuze.

En dat allemaal door het stellen van één vraag; WAAROM?

Dit boek is geschikt voor iedereen, om de simpele reden dat we allemaal mensen zijn met een brein dat nu eenmaal werkt volgens dezelfde principes. Breinwetten en breinregels zijn universeel. Elk individu heeft echter de keus om de weg naar het maximale potentieel, succes en geluk te vinden. Dit is namelijk voor eenieder, onder uitzondering, beschikbaar en bereikbaar.

Wat ga jij doen?

 

Stacey Seedorf

Auteur en trainer/coach

www.stateofmindnetwork.com

 

 

[Dit is een preview uit het boek HET WONDER VAN WAAROM en is een uitgave van SOMN Music&Books van State of Mind Network.  HET WONDER VAN WAAROM zal rond september 2019 worden gepubliceerd]