State of Mind

State of Mind, zoals ik die in mijn boeken, workshops en trainingen bedoel, is de staat van je manier van denken. Het is dus niet de manier van denken zelf, maar het proces hierachter. Er zijn namelijk meerdere manieren en interpretaties waarmee je het zou kunnen omschrijven, maar ik houd mij vooral bezig met de neurowetenschappelijke grondslag van het denkproces.

De staat van je manier van denken en de manier waarop je jouw wereld beleeft, wordt voor meer dan 95% bepaald door onbewuste processen, triggers en impulsen. Een mooie metafoor vind ik altijd die van de bril en de wereld die je ziet door de glazen heen. Hoe beter de glazen zijn afgestemd op wat jij nodig hebt, hoe scherper je zal kunnen zien. Elke vaagheid, onzorgvuldigheid, of kleur in de glazen, zal de wereld op een andere manier tonen. De wereld achter de glazen verandert echter niet echt natuurlijk, het is wat er aan je getoond wordt via de glazen. In deze metafoor kan je de bril, de glazen en ook de apparatuur waar alles mee gemaakt is, vergelijken met de mindset (gereedschapsset). Het resultaat hiervan, de manier waarop jij de wereld beleeft, jouw belevingswereld, is dan de state of mind.

Zodra we beseffen dat onze belevingswereld subjectief en niet reëel is, kunnen we hier de voordelen van gaan toepassen. We beseffen dan dat wij zelf creëren en we gaan het mechanisme hierachter steeds beter begrijpen. Vanaf dat moment kunnen we actief bezig gaan met het hervormen van onze belevingswereld. We kunnen hervormen totdat we weer het gevoel hebben thuis te zijn in onze eigen realiteit. Je bent weer de baas in je eigen leven en snap niet waarom je niet eerder de controle hebt terug genomen.

 

Stacey Seedorf

State of Mind trainer.